Cadena

Telecinco

Presentadors

Xavier Sardà / Jordi González / Antxon Urrusolo

Temporada

2007-2008

Format

Toni Cruz / Josep M. Mainat / Joan Ramon Mainat

Moros y Cristianos

Els grans debats sobre temes d’actualitat, els millors contertulians, la participació ciutadana i les opinions de la gent en directe al mateix plató van ser els ingredients de l’exitós programa ‘Moros y cristianos’, que es va emetre durant tres temporades els vespres dels dissabtes a Telecinco.

Cada setmana es plantejava un tema controvertit, candent, que generava autèntic debat entre els polemistes convidats. Alguns tenien caràcter fix i d’altres anaven desfilant pel programa d’acord amb la seva relació amb el tema que es debatia, de manera que es generaven dos bàndols: uns a favor del tema del debat i els altres en contra.

Xavier Sardà, Jordi González i, en una última etapa, Antxon Urrusolo van ser els directors (juntament amb Joan Ramon Mainat) i moderadors d’aquests polèmics debats de Moros y cristianos en les tres etapes del programa.

Els temes variaven cada setmana segons l’actualitat, i abastaven qüestions ben diverses: política, justícia, curanderisme, sexe o igualtat social, per citar-ne alguns. El pare Apeles, Javier Nart, Santiago Segura, Ramoncín, Carmen Rigalt, Juan Adriansens, Aramís Fuster, el Dr. Cabeza i molts altres van formar part del grup de polemistes en molts dels programes. Un altre col·laborador fix de la primera etapa amb Xavier Sardà va ser Mariano Mariano, que des de l’amfiteatre conferia al programa un toc de distinció i bon humor.

Ara bé, el tema no només es debatia a l’escenari; també es comptava amb l’aportació de testimonis d’entre el públic, sempre centenars de persones, que disposaven d’una trona per aportar-hi la seva opinió o explicar la seva experiència. A més, s’obrien línies telefòniques i Internet a fi de conèixer l’opinió dels teleespectadors sobre aquest tema. Fins i tot el públic del plató podia opinar a través d’un micròfon que estava a la seva disposició.

Cada setmana es llançava una o més preguntes a l’aire, com, per exemple, “Som masclistes els espanyols?”, “Els vidents, hi veuen o no hi veuen?”, “És una bicoca ser polític?”, “La moda, un art o una enganyifa?” o “Tractem bé els animals?”. És a dir, els temes eren molt diversos. Al llarg del programa es donaven els resultats parcials que, a vegades, canviaven a mida que es desenvolupava el debat.

Al final, es comptabilitzaven totes les trucades que s’havien fet durant el programa –alguna vegada va arribar a durar més de quatre hores– i es calculava el percentatge pel que fa a les opcions a la polèmica plantejada; fins i tot s’elaborava un estudi percentual per autonomies, que sovint trencava els tòpics sobre l’opinió d’algunes zones d’Espanya.

Emissions

Programa Cadena Temporada Audiència mitjana Mitjana de share
Moros y Cristianos Telecinco 1997 2.325.000 23,70 %
Gala 24 horas Moros y Cristianos Telecinco 6/12/1997-7/12/1997 1.214.000 19,10 %
Moros y Cristianos Telecinco 1998 1.817.000 18,30 %
Moros y Cristianos Telecinco 2001 2.115.000 19,10 %
This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 1362687425 Feed will not update.