Cadenes

TV3 / Canal 9 / TVG / Telemadrid

Presentadors

Rosa Gámiz / Josep M. Bachs / Ximo Rovira / Fidel Luis Iglesias / Carlos Lozano

Temporada

1995-1999

Format

Action Time

Si l’encerto, l’endevino

Una idea aparentment tan senzilla com basar un programa concurs en refranys i frases fetes fou d’un èxit innegable, com ho demostren les xifres d’espectadors de ‘Si l’encerto, l’endevino’, que va arribar a TV3 el 1995. Per mitjà d’uns simpàtics dibuixos, una veritable prova de foc per als encarregats de fer-los, els concursants havien d’endevinar paraules i frases fetes.

El tòpic d’aprendre jugant’ es pot aplicar perfectament a aquest programa de Gestmusic que va ajudar a la normalització lingüística del català. Van ser moltes les famílies que van seguir aquest espai diari creat a gust de tothom i que requeria molta habilitat i agilitat mental. La versió per a TV3 tenia com a presentadora l’actriu Rosa Gámiz, que més endavant, en l’edició de 1997, fou rellevada per un clàssic dels concursos, Josep Maria Bachs.

El mateix èxit es va repetir en els trenta lliuraments del programa produït pel canal autonòmic valencià, que s’emetia també en l’horari de sobretaula. La versió valenciana, presentada per Ximo Rovira amb el nom de ‘Si l’encerte, l’endevine’, va arribar a obtenir quotes de pantalla superiors al 20%, fins a topar amb un 30%, amb el qual va superar el telenotícies 1 de TVE.

L’any següent, el mateix format, amb el nom de ‘Cousa, cousiña’, es va emetre a la televisió autonòmica gallega presentat per Fidel Luis Iglesias.

La cadena autonòmica Telemadrid, anys més tard, el va recuperar amb el nom d’Adivina, adivinanza’. El programa, que va iniciar les seves emissions diàries l’abril de 1999, el presentava Carlos Lozano. Cada dia, a partir de les sis de la tarda, tres concursants convidats al plató posaven a prova la seva imaginació i memòria per descobrir conegudes endevinalles, frases fetes, enigmes i refranys. Com més n’encertaven, millors eren els premis –per descomptat–, entre els quals hi havia des de respectables quantitats en metàl·lic fins a viatges. A més a més, en un altre apartat del programa, el públic tenia l’oportunitat de competir des de casa, a través del telèfon, per aconseguir fer el “Tres en Raya”.

Emissions

Programa Cadena Temporada Audiència mitjana Mitjana de share
Si l’encerto, l’endevino TV3 1995 245.000 19,60%
Si l’encerto, l’endevino TV3 1997 268.000 20,40%
Si l’encerte, l’endevine Canal 9 1995 240.000 19,90%
Cousa, cousiña TVG 1996 69.000 13,03%
Adivina, adivinanza Telemadrid 1999 146.000 17,10%