”BETA”, una producció associada de Gestmusic pel Super 3, va ser concebut des del seu origen, com una producció transmèdia per connectar amb els nous hàbits de consum audiovisual dels més joves. L’octubre de 2021 Gestmusic va guanyar la crida de ficció convocada per la CCMA amb el projecte transmèdia BETA. Un producte concebut en quatre finestres: una ficció de gènere fantàsticv(Projecte Beta), un projecte musical de la mà de Guille Milkyway (Beta), un videopodcast amb continguts per a xarxes (El Betapodcast) i un videojoc al   metavers de Roblox (Beta: Univers Magsys).

En el marc de Tech&Play, el primer festival de tecnologia de Mobile World Capital Barcelona que se celebrarà a les instal·lacions del Teatre Lliure del 17 al 19 de març, es farà el llançament del primer videojoc de la CCMA i Gestmusic com un dels actes centrals del ‘Family Day’.

Diumenge, els nens i nenes podran participar en una ‘Game Party’ organitzada amb els quatre components de BETA en la que serà la primera experiència a Catalunya d’una ficció infantil que traspassa la pantalla i s’endinsa en el món immersiu i virtual de Roblox.

UN JOC AMB ELEMENTS DE LA CULTURA I LA TRADICIÓ CATALANA

L’arquitectura del joc s’ha dissenyat amb elements i conceptes artístics inspirats en la cultura, les tradicions i la mitologia catalanes. Així, al temple principal on es desenvolupa el joc hi podem trobar columnes que representen els gegants Sol i Lluna, portes que emulen la Patusca, pintures de paret que reprodueixen els Marfantos, en Fumera i la Víbria, o torxes amb la forma dels gambutzins o els nyítols. Acull 7 mini jocs repartits en tot l’espai.

“BETA: UNIVERS MAGSYS” obre les portes del temple per acollir un videojoc cooperatiu en què les nenes i nens podran jugar en grups de 4 per aconseguir la victòria. S’hi pot entrar individualment, i en grups de 2 i 3 persones per practicar els jocs.

En l’estrena del joc, les nenes i nens podran descobrir on viu la ‘gamer’ creadora del nou món virtual i es podran endinsar en el temple, el bosc i espais laberíntics per on explorar un gran territori dins del món virtual. A més, s’ofereixen 4 zones explorables on les jugadores i jugadors poden trobar els 4 cascs dels BETA per utilitzar-los com a avatar un cop arrenquin la partida.

UN ENTORN SEGUR DE NAVEGACIÓ

Durant més d’un any, Gestmusic ha treballat en la investigació i el desenvolupament del metavers de BETA a Roblox. Per a fer-ho, ha creat un departament propi integrat per perfils joves que inclouen guionistes, concept artists, modeladors, riggers, animadors i programadors. Amb aquest departament, la productora Gestmusic explora nous desafiaments en l’oferta audiovisual i els nous canals de consum dels infants.

La CCMA, en la seva vocació de servei públic per crear entorns segurs de navegació pels nens i nenes, ha garantit que en el seu desenvolupament s’habelitessin funcionalitats per preservar una navegació segura. D’aquesta manera, no hi ha possibilitat d’obrir converses lliures amb d’altres usuaris. S’estableix un mur de comunicació unidireccional, en el qual no estiguin permesos els comentaris dels usuaris. En aquest mur s’actualitzarà i es donarà informació del videojoc i també de l’univers BETA de ficció-no ficció. Dins de la fase de manteniment i gestió de la comunitat, s’obrirà una línia directa per possibles dubtes o consultes amb els usuaris o els seus tutors.

Durant la presentació, Cristina Villà i Font, directora d’Innovació, Recerca i Estratègia Digital de la CCMA, ha assenyalat que “la nostra participació al Family Day de la Tech&Play de la MWC és un reconeixement a la aposta de la CCMA per la innovació per seguir exercint un paper central en els nous hàbits de consum audiovisual dels nens i nenes. El neixament del nou Super3 ja es va concebre com un projecte transmèdia, que anava molt més enllà de la pantalla de TV per explorar nous mons virtuals i immersius com és el cas del Metavers».

Per la seva banda, el director de Gestmusic, Tinet Rubira, ha valorat que «a Gesmusic som productors de continguts d’entreteniment i sempre estem pendents de saber on gaudeix la gent. Quan vàrem presentar el projecte BETA teníem molt clar que havíem de fer coses a ROBLOX si volíem connectar amb el públic més jove que havia deixat de veure la televisió convencional. Tenim
l’obligació d’anar on el nostre públic és”.

El CEO de Mobile World Capital Barcelona, Francesc Fajula, ha destacat que “les noves tecnologies ofereixen un ventall enorme de possibilitats en el món de l’entreteniment i aquest és un bon exemple que ens permet oferir un oci digital de qualitat als més menuts. Des de Mobile World Capital Barcelona ens plau ser part del naixement d’un projecte com aquest que va més enllà de la pantalla i trenca les barreres entre el món físic i el món digital”.

Roblox és una de les plataformes de videojocs de més èxit mundial entre els més joves a en la qual els usuaris poden crear els seus propis mons virtuals. Compta amb més de 9,5 milions de creadors de jocs i més de 100 milions de jugadors actius mensuals. L’edat mínima per poder-hi entrar és a partir dels 8 anys.